KOFFIE DRINKEN IN ITALIË

By Unknown - dinsdag, september 16, 2014

Afgelopen week was ik terug in Nederland. En dat betekende (voorafgaand aan een hoop wijntjes): koffie drinken met vriendinnen en familie. Daar trok ik één of misschien zelfs twee uur voor uit. Je gaat naar een terras of cafe, neemt plaats aan een tafel, wacht op de ober, bestelt, krijgt je koffie, drinkt hem op (daar mag je gerust een half uur over doen), bestelt er eventueel nog een, vraag om de rekening, krijgt de rekening, deelt de rekening door 2, zoekt geld bij elkaar, knikt naar de ober, wacht tot de ober komt, geeft hem het geld en klaar. Pfieuw.

In Italië gaat dat net even anders. Bijna alle Italianen drinken dagelijks een kop koffie buiten de deur. Of kopje, moet ik eigenlijk zeggen, want er wordt hier voornamelijk espresso gedronken. Dat noemen de Italianen trouwens gewoon koffie. Een flinke mok vol, zoals Nederlanders die drinken, bestaat hier niet. Iets meer water dan in espresso gaat kan wel. Dan roep je 'lungo' na 'un caffè per favore'.

In ieder geval: koffie drinken gaat hier niet gepaard met uitgebreid zitten. Nee, hier in Italië drinkt men 'snel snel' een kopje koffie, staand aan de bar.

Dat lijkt ongezellig, maar is het eigenlijk helemaal niet. Terwijl je koffie wordt klaargemaakt, je er suiker in doet en roert (roeren mag trouwens ook wanneer je geen suiker in je koffie drinkt) en terwijl je 'm opdrinkt, kom je namelijk gemakkelijk in gesprek met andere koffieliefhebbers. En dan praat je over het weer, de stad, wat er zoal in het nieuws is die dag... Je kent het wel, de oppervlakkige chit-chat. Voor diepgaande gesprekken is ook geen tijd, want binnen twee a drie slokken is je espresso gone. Je legt 60 cent op de bar en gaat weer verder met de orde van de dag. Buona giornata! • Share:

You Might Also Like

8 reacties

 1. Italiaanse stijl koffie drinken kun je dus een beetje vergelijken met boodschappen doen in een buurtsupermarkt. Overal een praatje en gezelligheid, maar ook weer snel terug naar de orde van de dag!
  Mooie aan de Italiaanse manier is dat je vertrekt met een goede boost cafeïne en bij de supermarkt meestal met een hoop in je winkelmandje sluipende lekkernij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat roeren is om de koffie te laten afkoelen. Een net gezette espresso is nogal heet. Grappig hè, dat koffiedrinken zo kan verschillen per land?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Miriam, bedankt voor je reactie! Inderdaad om 'm af te laten koelen. Kun je 'm NOG sneller drinken :). Heel grappig die verschillen. Groetjes uit Brindisi!

   Verwijderen
  2. Ja, precies! Hoeveel kopjes drink je per dag? ;-)

   Verwijderen
  3. Ik probeer er maximaal 4 ofzo te drinken. Jij?

   Verwijderen
 3. Ben net terug van een verblijf in Buti. We hadden zo'n pruttelapparaatje om zelf espresso te zetten. Heerlijk!.... Als je dan op Eindhoven Airport bij Starbucks het kleinste kopje koffie besteld, krijg je een mok van 300 ml... Niet lekker. Veel succes in de hak en ik blijf je volgen.

  Groetjes, Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee Annemiek! Dank voor je bericht. Een pruttelapparaatje, haha :). Lekker hè?! Die Starbucks, nee, ik ben er ook geen groot fan van. En de Italianen ook niet: ooit een Starbucks in Italië gezien? En niet alleen vanwege de smaak kun je die hier niet vinden, het is ook nog eens belachelijk duur. Wij drinken hier voor 60 cent een espresso!

  Leuk dat je me blijft volgen en wellicht tot een keertje in Puglia!

  Groetjes, Carlijn

  BeantwoordenVerwijderen