Ik kon het niet geloven. Ik ging er opnieuw opstaan. En nog een keer. Het leek toch echt zo: 6 kilo afgevallen??!

Afgelopen week hadden we namelijk eindelijk tijd om naar het magazijn te rijden waar 2 pallets vol dozen van mij staan. Ik heb deze laten vervoeren vanuit Nederland en laten opslaan omdat we in ons huisje geen plek hebben voor al mijn spullen. Voor nu heb ik er daarom alleen wat kleding afgehaald en… mijn weegschaal.

Ik heb zo’n hippe weegschaal (de Fitbit Aria): hij werkt op wifi en synchroniseert automatisch met een app op je telefoon. Ik gebruikte deze vooral om te kijken hoe het stond met mijn (vet)percentages toen ik veel aan krachttraining deed. Hoeveel ik weeg boeit me niet zo: het gaat erom dat je er goed (‘strak’) uit ziet en je nog belangrijker: je goed voelt. Maar toch is het leuk om in de gaten te houden. Toen ik er na 3 maanden Italië weer eens op ging staan, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik was 6 kilo afgevallen. Zes! Na al die pizza’s, wijn, aperitivo, ijsjes… Huh?

Ik heb een aantal verklaringen bedacht voor deze ‘new low‘:

Ik loop veel meer

In Nederland had ik een kantoorbaan en zat ik dus vooral de hele dag. Ik haalde, als ik ’s avonds ook nog eens op de bank neerplofte en niets meer uitvoerde, met moeite 4000 stappen per dag (ook dat houd ik bij, met de Fitbit One). Hier in Italië heb ik geen auto, mijn fiets staat nog op een van die pallets en dus loop ik een hoop. Om boodschappen te doen, om naar het station te gaan, gewoon zomaar (want dat doe je hier in Italië: een beetje flaneren)… Ik haal met gemak 10.000 stappen per dag

Poetsen is net sporten

In augustus hadden we bijna iedere dag nieuwe gasten in onze B&B. Dat hield in dat ik vrijwel iedere dag met mijn knietjes op de badkamervloer zat om deze klaar te maken voor nieuwe gasten. En wat blijkt: je verbruikt enorm veel calorieën als je dat poetsen een beetje serieus neemt. Volgens het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen kan je daadwerkelijk afvallen door (veel) huishoudelijk werk te doen. “Als je maar zorgt dat je het wel warm hebt en dat je licht transpireert.” Nou, dat doe ik. Zeker omdat het wanneer ik schoonmaak tussen 11.00 en 14.00 uur is (en dus het heetst van de dag). Ik vind het dan ook heel normaal om tijdens het poetsen mijn sportkleding te dragen. Dan verpest ik mijn goede bh’s niet en het zit eigenlijk ook veel lekkerder dan een spijkerbroek.

Overigens doe ik over dat topje wel een t-shirt aan on the way to the B&B. Zo’n skinny bitch (de woorden van mijn zusje) ben ik nu ook weer niet…

Weg met crappy eten

Natuurlijk kun je in Italië heel ongezond eten. Vooral bij de aperitivo zitten veel vettige snacks die de nodige grammetjes toevoegen aan mijn buik:

Maar over het algemeen eten de Italianen puur en eenvoudig. Potjes en pakjes als ‘Knorr Wereldgerechten’ en ‘Kant en klare pastasaus’ bestaan hier niet. Of worden hier in ieder geval niet gebruikt.

De afgelopen weken heb ik vooral veel vlees, vis en groenten gegeten. Weinig brood, wel veel pizza. Maar ook die pizza’s zijn hier een ander verhaal dan in Nederland: een flinterdunne bodem, met verse ingrediënten. Ik geloof er heilig in dat je zoveel kunt eten wat je wilt van alles dat ‘puur’ is en zo weinig mogelijk bewerkt is. Weg met de 0% yoghurts en light drankjes. Doe mij maar gewoon mozzarella en wijn. Is ook redelijk puur, toch?