In het zuiden van Italië eet je voor 3 euro een pizza. Desalniettemin is het ook leuk en lekker om zelf pizza te maken. Hier vind je het recept voor het maken van een ‘dikke-bodem-pizza’ en die voor een pizza met dunne bodem.
Het belangrijkste bij het maken van een pizza is natuurlijk: het deeg. Hieronder vind je de ingrediënten en hoe je ‘m maakt!
Benodigdheden
 
 • Voor een dunne pizzabodem een pizzaplaat (te koop bij onder meer de Action): dit is een ronde plaat met gaatjes erin.
 • Voor een dikke-bodem-pizza een (al dan niet weggooi) braadslede
Ingrediënten
 
Dunne bodem
 • 15 gram verse gist (of 1 theelepel droge gist)
 • 300 gram pizzameel (bloem 00)
   
Dikke bodem
 • 25 gram verse gist (of 1 ½ theelepel droge gist)
 • 450 gram pizzameel (bloem 00)
   
Verder
 • Zout
 • Lauwwarm water
 • Extra vergine olijfolie
Stap 1: Los de gist op
Doe de gist in een klein kommetje. Voeg hier ongeveer 100 ml lauwwarm water aan toe. Roer de gist net zo lang tot het opgelost is. Leg een vochtige theedoek over het kommetje en laat de gist 10 minuten rusten. Na 10 minuten zal de gist gaan schuimen.
Stap 2: Strooi het meel op een schoon werkvlak
Strooi het meel in een hoopje op een schoon werkvlak. Maak in het midden een diepe kuil. Strooi vervolgens het zout helemaal aan de buitenkant van het meel. Het zout mag namelijk niet mixen met de gist! Ik gebruik meestal flink wat zout, anders heeft het brood geen smaak (vooral wanneer je ‘m dik maakt proef je natuurlijk veel brood – moet dan niet flauw smaken).
Stap 3: Meng de basis ingrediënten
Giet de opgeloste gist voorzichtig in de kuil. Meng eerst met een vork wat door. Neem steeds een beetje meer bloem van de randen. Als het papje wat dikker wordt, moet je verder werken met je handen. Voeg steeds wat warm water toe wanneer het deeg te droog wordt. Het moet echt redelijk vochtig blijven.
Stap 4: Kneden
Als je alles uiteindelijk hebt gemengd kneed je nog ongeveer 10 minuten: gebruik een hand om het deeg vast te houden, gebruik de palm van je hand om het deeg van je af te duwen. Omdraaien en opnieuw – dubbelvouwen en opnieuw. Voeg ook nog een flinke scheut lekkere olijfolie toe, daarmee haal je tevens de resten deeg van je handen.Als het deeg niet meer kleeft en elastisch is, ben je klaar met kneden.
Stap 5: Deeg laten rusten
Verdeel het deeg in tweeën. Pak 2 borden en doe daar wat olijfolie op. Leg een bol op ieder bord, bestrooi het met wat bloem en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg vervolgens minstens 2 uur op kamertemperatuur (of bijvoorbeeld bij de verwarming in de buurt) rijzen. Het deeg kan wel dubbel zo groot worden!
Stap 6: Deeg uitrollen
Het pizzadeeg is nu klaar om uitgerold te worden. Bestuif het werkblad met meel zodat de pizzabodem niet aan het werkvlak blijft plakken. Ga niet het deeg eerst weer kneden!!Voor de dunne bodem-pizza’s gebruik ik een deegroller, voor de dikke pizza’s niet: met m’n handen maak ik daar een mooie rechthoek van.
Stap 7: Afmaken bodem
Vet de pizzabakplaat in met flink wat olie (leg er wel wat onder, want er zitten gaatjes in). In de aluminium bak gebruik ik ook flink wat olie, echt een paar scheuten. Zorg dat je ook de randen goed doet. Leg het deeg op de plaat/in de bak. Op de plaat snijd ik dan de randen netjes af. Deze is klaar voor gebruik: je kunt nog wat drupjes olie bovenop gooien.De pizza in de bak goed aandrukken en zorgen dat ‘ie mooi past. Lukt dat? Draai dan het geheel een keer om en gebruik eventueel weer wat extra olijfolie. In Italië gebruiken ze echt veel olie, dus niet schrikken! Ligt het deeg goed in de bak? Maak dan met je vingertoppen kuiltjes in het deeg – daar zal de saus dan mooi in blijven liggen.
Stap 8: Beleggen
Ik beleg de pizza altijd enkel met tomatensaus en mozzarella. Voor de tomatensaus gebruik ik een blik goede tomaten (kleine tomaatjes) waar ik peper, zout en flink wat oregano aan toevoeg. De kleine tomaatjes pers ik met mijn vingers een beetje uit. Op de dikke bodem kun je flink wat saus doen, op de dunnere pizza’s iets minder… Daarna wat geraspte kaas (heb je speciaal voor pizza) en mozzarella. Mijn Italiaanse partner gebruikt alleen mozzarella overigens…
Oven op 180 graden: dikke pizza 30 minuten, dunne pizza 20. Ongeveer je moet het een beetje in de gaten houden. Mocht de bovenkant te hard gaan, maar is de onderkant nog niet goed, even afdekken met folie.
Eenmaal uit de oven laat ik de pizza even afkoelen en doe ik er nog wat rucola en peperoncino op.
Buon appetito!!