Pas een maand ben ik woonachtig in Zuid-Italië en als er één ding is waaraan ik heb moeten wennen en waaraan ik nog steeds moeten wennen is het de warmte. Het is hier nu al rond de 35 graden rond het middaguur. En dan heb ik nog het geluk dat ik aan zee woon, waardoor er altijd een briesje is. Ons huisje heeft helaas geen airco (ik ben altijd jaloers op de gasten die in onze B&B verblijven, in de studio’s is namelijk wel airconditioning en is het altijd koel en donker), dus ‘s nachts slapen we met de deuren en ramen open. Dat is te doen, maar betekent wel wat ik wakker word zodra de zon weer op komt. Afzien hier hoor…

Anyway, nu ik hier een maandje woon, heb ik wel wat manieren gevonden om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag omkomt van de hitte.

Doe de luiken dicht

Als je net als ik bent opgegroeid in Nederland, dan heb je waarschijnlijk altijd (rol)gordijnen voor je ramen gehad. In Italië hebben alle huizen luiken. Ouderwetse luiken van hout of van die elektrische naar beneden rollenden dingen. Vroeg in de ochtend worden alle luiken geopend om de koelere lucht door het huis te laten waaien. Maar vanaf 9 uur, als het warmer wordt, gaan ze weer dicht.

Tukkie doen

Het dagelijkse ritme van de Italianen is echt niet altijd zoals je dat ziet in de films: ze gaan niet allemaal rond lunchtijd naar huis om te eten en om een tukkie te doen. Dit was vroeger vooral het geval bij familiebedrijven: want moeder moest naar huis om te koken voor paps en de kids en dus was er niemand om de zaak open te houden. Vanwege internationalisering is dit niet altijd meer mogelijk, al zijn veel winkels wel nog steeds dicht tussen 12.00 en 17.00. Niet per se omdat er gegeten moet worden, maar vooral omdat je écht niet op het heetst van de dag wil gaan winkelen in Italië. Ben je op bezoek in de laars? Begin je dag dan op tijd (ook als dat betekent dat je maar 6 uurtjes kunt slapen – dat haal je wel weer in), zorg voor een uitgebreide lunch, do a little nap en pik het leven rond 17:00 uur weer op. Heerlijk toch?

Loop langzaam

Als je dan toch ergens heen moet rond het heetst van de dag, loop dan langzaam. Maar écht langzaam. Wij Nederlanders hebben nog wel eens de neiging flink door de stappen. Kijk naar de Italianen om je heen: ze lopen zonder energie te verspillen: cool and effortless. En het werkt, geloof me.

Ga naar het strand

Als je de hitte niet kunt verslaan, ga er dan in mee. De hak van de laars – Puglia – heeft in mijn optiek een van de mooiste stranden van de Europa. Er zijn plekken waarop het lijkt alsof je op de Malediven bent. Ga dus in de ochtend naar een stadje, lunch daar en rijd vervolgens naar het strand. Hier in Puglia is dat nooit meer dan 30 minuten rijden. Het water is ontzettend helder en vooral oh zo verfrissend op een hete zomerdag.