Iedereen kent de beelden van hopen huisafval die in en rondom Napels op straat liggen. De Camorra, de Napolitaanse maffia, controleert o.a. daar grote delen van de afvalverwerking. De organisatie verdient veel geld aan het illegaal dumpen van afval en werkt de bouw van nieuwe centrales en stortplaatsen daarom tegen. De afgelopen jaren is de bevolking al vaak beloofd dat het afvalprobleem zou worden opgelost. In 2008 werd al eens het Italiaanse leger ingezet om de afvalberg op te ruimen. Maar steeds liggen er opnieuw bergen vuilnis te wachten om opgehaald te worden. Het probleem is echter groter dan alleen de Napolitaanse binnenstad (Nieuwsuur).

Ook in Puglia verbaas ik me over de troep die op straat ligt. In Brindisi valt het mee: er is net een ‘nieuw’ systeem geïntroduceerd. Voorheen kon iedereen zijn of haar afval weggooien in één van de vele afvalbakken op straat. Waren deze vol, dan werd het afval ernaast gegooid. Deze bakken zijn nu weg, al wordt op deze plek waar voorheen containers stonden, nog steeds gewoon afval neergelegd:

Sinds een paar weken hebben wij twee bakken in huis: een zwarte voor alles dat niet-recyclable is en een bruine voor alle zaken als groente, fruit en ander voedsel. Daarnaast hebben we ook nog twee soorten grote plastic zakken: één waar lege plastic flessen in moeten en één waar karton en papier in moet. Je kunt je voorstellen hoe gezellig dat eruit ziet in ons kleine huisje (not):

Oja en dan hebben we om het hoekje in onze keuken ook nog een plek waar we onze lege flessen wijn neerzetten. Glas dus: nog steeds geen idee waar ik dat moet weggooien.

We hebben een kaart in huis waarop staat wat wanneer wordt opgehaald. Of… wat wanneer zou moeten worden opgehaald… Deze week sprak onze vriendelijke huisbaas ons aan: “je had het karton buitengezet, maar dat wordt niet op dinsdag opgehaald”. Ow… op onze kaart staat van wel. Ik heb het maar buiten laten staan. En ja: zo krijg je dus rotzooi: mensen moeten te veel sorteren en vervolgens is ook niet duidelijk of en wanneer je afval wordt opgehaald. Met als gevolg: mooie straatjes waar helaas vuilniszakken en lege dozen liggen. Zonde van de stad!