Latte di mandorla

Italianen drinken graag koffie. En veel. De eerste vraag die wordt gesteld wanneer twee Italianen elkaar ontmoeten is ‘Vuoi caffè’? Waarop het antwoord ‘ja’ kan zijn of ‘No no, ho già preso’ (ik heb er al een gehad). Nu heb ik om 7 uur in de avond niet echt zin meer in koffie. Gelukkig is daar wat op gevonden: caffè in ghiaccio con latte di mandorla. Wow, ik heb er ongeveer 2 weken over gedaan voor ik dit kon uitspreken. Maar nu kan ik het en bestel ik het aan de lopende band!

Wat is caffè in ghiaccio con latte di mandorla

Het drankje werd in de jaren 50 ontdekt in Lecce en is een typische specialiteit van Salento. Caffè in ghiaccio betekent letterlijk ‘koffie in ijs’. Lekker. Maar wat het heerlijk maakt is de latte di mandorla: een siroop (letterlijk melk, maar dat is het niet echt) van amandelen. Het drankje wordt gemaakt van verse espresso, ijsblokjes en 2 a 3 theelepels amandelmelk. Deze melk is trouwens ook te koop in de supermarkten in Puglia, zelfs bij de EuroSpin (de Italiaanse variant van de Aldi).

Ik lust er nog wel een…