“Bionda, zullen we zo naar Taranto gaan? Mijn ouders gaan daar lunchen.” Ja, is goed joh. Alsof ik ooit – woonachtig in Eindhoven – ‘even’ zou gaan lunchen in Utrecht… Maar dat terzijde.

We spraken af bij een pescheria waar de ouders van mijn Italiaantje al gesetteld waren en de wijn al voor ons was ingeschonken. Nog geen 3 minuten later verschenen de eerste borden met eten (antipasti), waaronder een schaal vol met cozze gratinate: gegratineerde mosselen (uit de oven). Een typisch gerecht uit Puglia:

Hoe worden de cozze bereid?

De mosselen worden met de punt van een mes opengemaakt onder stromend water. Wanneer de mosselen open zijn wordt daarover een mengsel van broodkruimels, Parmezaanse kaas, oregano, peterselie en olijfolie gedaan. Dit gaat 10 minuten in de oven. Ondertussen worden eieren los geklopt met peper en zout. Over iedere mossel wordt vervolgens één eetlepel van dit mengsel gegoten. Het geheel gaat terug in de oven voor een paar minuutjes. De mosselen worden warm geserveerd. Het recept vind je onder andere op deze website >>

Cozze spreek je uit als… juist ja… overgeven

De grap van dit verhaal: van cozze moet ik zelf uh… kotsen. Leuke woordspeling. Ik vind het heerlijk, maar ben denk ik een beetje allergisch: ik heb een paar keer mosselen gegeten en iedere keer voelde ik me daarna, nou, niet heel goed…

Gelukkig volgde na de antipasti de pasta. Waar gelukkig maar een paar mosseltjes in verstopt zaten…