Het is 01:00 uur en we zijn net klaar met eten op Piazza Mercato in Brindisi. Rustig is het nog lang niet. Er zijn mensen die net een tafeltje hebben bemachtigd, er is muziek, de rozenverkopers vallen stelletjes lastig en op het plein in het midden spelen kinderen. Kinderen ja, om 1 uur ’s nachts. Niet van een jaar of 12, nee ook kleintjes van een jaar of 3,4.

“Hoe is het mogelijk?” denk ik bij mezelf. Ik heb altijd geleerd dat een kind van 4 tussen 18.30 en 19.15 uur naar bed moet. En een kind van 12 ook nog rond een uur of 21.00. Waarom hier zo laat? Nu snap ik ook dat die Italianen zo klein zijn: van te weinig slaap groei je minder goed. Heb ik van horen zeggen. En niet alleen voor het kind lijkt het me niet goed: als ouder zit je de dag erna opgescheept met een moe en futloos kind. Meer dutjes doen ze hier volgens mij ook niet. In de zomer misschien wel, maar ook de basisschoolkinderen hier in Puglia hebben een continurooster van 8.30 tot een uur of 15.00.

Italiaanse kinderen dikste van Europa

In Italië kun je natuurlijk heel lekker eten en er wordt ook nog eens veel gegeten. Mede daarom zijn Italiaanse kinderen de dikste kinderen van Europa. Maar ook slaap speelt hierbij een rol. Basisschoolleerlingen die minder dan 9 uur per nacht slapen zijn twee keer zo vatbaar voor overgewicht als kinderen die 11 uur slapen, zo blijkt uit een Europese studie.

Meer op pad

Het is ook wel lastig: als je zelf om 23.00 uur eet én ook nog eens vaak buiten de deur, hoe moet je een kind dan om 19.00 uur in bed hebben liggen? Dat kan wel, maar dan moet je óf een jaar of 12 thuisblijven in de avond óf je (schoon)moeder vragen om op te komen passen. Maar ook zij wil waarschijnlijk liever niet om 18.00 uur al eten…

Kinderbedtijd echt Nederlands

Het fenomeen kinderbedtijd schijnt typisch Nederlands te zijn. In veel andere culturen gaan kinderen pas naar bed als ze moe zijn. Kinderprogramma’s worden in deze landen ook uitgezonden tot middernacht, en het is er niet ongewoon om ‘s avonds laat op straat, net als in Puglia, ouders met kleine kinderen te zien. Vaak leggen ouders hun kinderen ‘middags wel op een oor. Op die manier slapen kinderen dus meestal toch voldoende. Of niet… En dan worden ze dik.

Het wordt een uitdaging in de toekomst: een kind met een Nederlandse moeder en Italiaanse vader. Ik wil er nog even niet over nadenken. Over die bedtijden dan… Oja… over kinderen ook nog even niet…