Het wachten is voorbij: de Italiaanse stad Matera is (naast het Bulgaarse Plovdiv) aangesteld tot Culturele Hoofdstad van Europa 2019. De stad nam het op tegen Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna en Siena. Het resultaat was duidelijk: 7 van de 13 stemmen gingen naar de hoofdstad van Basilicata.

Matera en omgeving zijn dolblij met de benoeming. Dit zal zorgen voor enorm veel publiciteit en dus interesse in Zuid-Italië. De stad ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Brindisi, dus natuurlijk zijn wij er een keer geweest én hebben we er gelogeerd in een grot!

Tot in de jaren 50 was Matera een bron van schaamte voor Italië. Een plaats van armoede, malaria en veel kindersterfte. De stad waar mensen in grotten leefden, zonder elektriciteit, stromend water of riolering. Carlo Levi’s boek Christus kwam niet verder dan Eboli verhoogde de bewustwording van de erbarmelijke omstandigheden waarin de Italianen in deze stad leefden en ongeveer de helft van de 30.000 inwoners werd tussen 1953 en 1968 verplaatst naar nieuwe woningen in het moderne deel van de stad.

Matera is absoluut de moeite waard om te bezoeken! In de stad doe je van alles in een grot: slapen dus, maar ook eten, een aperitivo drinken en zelfs moderne beeldhouwkunst bekijken. De oude wijken in de stad (ook wel Sassi genoemd), zijn een reeks van uitgehouwen grotten, balancerend op de rand van een ravijn. Een ontzettend mooi gezicht!

Het promotiefilmpje van Matera voor culturele hoofdstad 2019 vind je hier: