Wellicht heb je het al gehoord, want dit nieuws verscheen zelfs op het NOS-journaal (!!), maar Italianen zijn dol op friet. Of betergezegd: op Hollandse friet!

Al in juli schreef vriendin Lotte op haar blog dat in haar woonplaats Napels meer en meer ‘frietkotten’ uit de grond werden gestampt: “Chipstar heeft zogenaamd Hollandse friet uit Amsterdam. Behalve friet en een scala aan ranzige sauzen waarbij de Joppie ontbreekt, valt er niets te halen bij Chipstar. Kroket noch frikandel noch kaassouflé. En toch blijkt Chipstar een tot zover relatief aanhoudend succes. Binnen weken was de stad vergeven van ‘opening soon: frietkot’- borden op winkels en sinds een maandje openen langzaamaan deze nieuwe aanwinsten. Origine van de frieten varieert van Nederlands (Chipstar), Bels (Just Fries) en Amerikaans (Frank Potato) tot Patatocchio’s dubieuze dubbele nationaliteit (‘Original French Fries. Made in Italy’).”Filippo di Lorenzo – eigenaar van Chipstar – kreeg het idee voor zijn zaak na een bezoek aan Amsterdam. “Ik wilde het genot dat je als kind kunt hebben van een zakje patat naar Napels brengen. In Amsterdam proefde ik hoe lekker dat ook voor een volwassene is.”

Protest tegen Hollandse friet

Lokale pizzabakkers en typische Napolitaanse frituurzaakjes reageren volgens het NOS vol ontzetting op de ontwikkeling. Zij vrezen dat de opkomst van de snackbars de eetcultuur in de stad kapotmaakt. Enige rechtvaardiging voor die vrees is er wel: de fastfoodsector groeide de afgelopen jaren in Italië met zo’n 30 procent.

“Ik ben niet tegen de Nederlandse patat. Wel dat we een eetcultuur in de stad krijgen die alleen op patat is gebaseerd”, bromt Paolo Russo. In één van de traditionele frituurwinkels van de stad haalt hij een zakje zeppole e panzerotti, in olie gebakken koekjes en gefrituurde ravioli. “Dit soort zaken komen meer en meer onder druk te staan, doordat friet het in de stad zo langzamerhand overneemt. Het is een invasie.”  Russo organiseerde deze zomer via Facebook zelfs een protest tegen de opening van een nieuwe patatwinkel in zijn wijk Vomero. Tot zijn verrassing kwamen er honderden mensen af op het protest. “Ik verdedig mijn cultuur, mijn eten, dat gemaakt wordt van de tarwe en de olie die uit mijn streek komen.”

Chipstar-eigenaar Di Lorenzo noemt de protesten tegen zijn bedrijf overdreven. “Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat er ooit een protest van Amsterdamse snackbarhouders was toen de zoveelste pizzeria rond het Leidseplein opende.” Zijn volgende zaken wil hij in Rome en Milaan beginnen, al zijn daar inmiddels al een paar patatwinkels van de concurrentie open.

Deze rage gaat wel weer over

Volgens Lotte is er niets aan de hand: “Ik geef het nog een maand of 3 en dan zullen we wel weer uitgefriet zijn. Tekenen van de volgende rage worden alweer zichtbaar: de eerste yoghurtshops ontspruiten al.”

In Puglia ben ik nog geen Hollandse friettent tegengekomen. Gelukkig…
En mocht je nou niet kunnen kiezen tussen een Italiaanse pizza en Hollandse friet? Dan neem je gewoon lekker een pizza con patatine (pizza met friet). Getver…


Bronnen
http://nos.nl/artikel/715635-patatinvasie-in-het-land-van-pizza.html
http://whaticallhome.wordpress.com/2014/07/27/galore-des-frites/