Waar in Nederland Sinterklaas gevierd wordt, komt er een maand later in Italië een heuse heks op bezoek om de kinderen die braaf zijn geweest cadeautjes te brengen.

Het verhaal begint bij de drie wijzen die met goud, wierook en mirre op weg waren naar Jezus. In ieder dorp rennen mensen op hen af die hen wilden helpen en vergezellen tijdens hun reis. De drie overnachten in het huis van een oudere vrouw. Ze vragen haar de volgende dag of ze met hen verder wil reizen, maar ze geeft aan te druk te zijn met het huishouden. Later beseft ze zich hoe dom ze is geweest en holt het dorp uit om de drie koningen te volgen, de bezem nog in haar hand en met cadeautjes voor het kindje Jezus. Helaas is het gezelschap al veel te ver weg… Sindsdien vliegt ze in de nacht van 5 op 6 januari met haar bezem door Italië om de cadeautjes aan andere kinderen te geven.

De kinderen werden vervolgens wakker op 6 januari met fruit of snoepjes in hun sok die ze bij de open haard hadden gehangen. Tegenwoordig worden cadeaus vooral gegeven op eerste kerstdag door Babbo Natale (de kerstman zoals we die kennen uit landen als Engeland en Amerika), maar nog steeds is 6 januari (Driekoningen) een vrije dag in Italië.

In ons geval betekent het dat we weer naar mijn schoonouders gaan om daar uitgebreid te eten. Want dat hebben we de afgelopen weken nog niet gedaan… 😉