Linda de Mol schrijft in de laatste editie van haar blad met de gelijknamige naam ‘Linda’ niet om te kunnen gaan met uitverkoop. Zelf had ik daar ook weleens last van: dingen kopen omdat ze goedkoop zijn. Tegenwoordig minder. Ik houd mijn kast liever wat kleiner, opgeruimder en met kledingstukken die ik echt draag. En dat is maar goed ook, want de uitverkoop in Italië is begonnen!

Het voordeel van de sale hier in de laars is dat je precies weet wanneer deze begint. Dat wordt namelijk aangekondigd en alle winkeliers en merken moeten zich aan de opgestelde regels rondom onder meer de duur van de uitverkoop houden (vroeger was dat in Nederland ook zo). Dat zou handig zijn voor ‘bepaalde iemanden’ in mijn familie die net voor ze de uitverkoop ruiken een halve winkel leeg kopen en vervolgens met de uitverkoop teruggaan om alles te ruilen tegen de lagere prijs. Geen grapje, dat doet hij/zij echt!

De uitverkoop hier in Brindisi begon de dag voor La Befana, op 5 januari dus, en mag maximaal 60 dagen mag duren. In ieder regio is de startdatum weer net iets anders. Verder zijn er regels over onder meer de prijs: deze moet duidelijk en goed leesbaar zijn; zowel il prezzo originario, de originele prijs, als lo sconto, de korting, moet vermeld staan. Wanneer je niet tevreden bent over je nieuwe aanwinst door bijvoorbeeld een fabricagefout dan moet de winkelier het artikel retour nemen. En als je in de winkel het hele jaar door met creditcard of bankpas kunt betalen, moet je dat met de uitverkoop ook kunnen.

Ik heb nog niks gescoord, maar wie weet. Ik heb nog even de tijd. Is best lang, 60 dagen…

Bron: www.italie.nl/Uitverkoop+in+Italie/54746/default.html