Terwijl mijn Italiaantje vanochtend in zijn wollen trui en met dikke winterjas naar zijn werk ging, liep ik zojuist een rondje met ons beest in de stralende zon in ‘slechts’ een trui. Het is vandaag maar liefst 21 graden! De Italianen vinden dat echter geen excuus: het is februari en dus draag je gewoon je winterjas. Enkele uitzonderingen vond ik op het terras bij Betty. Daar genoten mensen (waarschijnlijk toeristen) in wat minder kledij van de lentetemperaturen. 

De tweede uitzondering (zijn het er toch meer dan ik had verwacht) vond ik een stukje verder op de houten vlonders van de vernieuwde boulevard: Renato. Met bijna 7000 volgers op Facebook is deze jongeman een waar fenomeen in Brindisi. En terecht. Want wanneer de meeste mensen nog in die dikke winterjas lopen, springt Renato, met veel publiek, het koude water in. “Vadoooo?” (vrij vertaald “Ga/kan ik?”), roept hij terwijl hij een flinke aanloop neemt. Vol overgave en natuurlijk in Italiaanse speedo duikt hij het gore water van de haven in. Of nou ja… volgens hem is het “bellaaaaa, l’aqua del porto” (heerlijk, het water in de haven). Als hij het zegt…