Een boterham met kaas eten tijdens je lunchbreak is zo gedaan. In Puglia gaat il pranzo net even anders. Hier 10 dingen die je vooral niet moet doen of waar je op moet letten aan tafel in Puglia.

1. Zeg nooit ‘nee’

De eerste regel als je te gast bent bij een lunch of diner in Puglia: zeg nooit ‘nee’. Nonna (oma) zal dat niet accepteren of doet gewoon alsof ze het niet heeft gehoord en moeder gaat na de eerste gang enthousiast de keuken in om het volgend maal voor te bereiden. Dus, ook al heb je al antipasti en een primo achter te kiezen en zit je eigenlijk al ram vol, gewoon dooreten! Good luck with that

Eten in Italie

2. Stel geen vragen

Vragen stellen over het eten is nutteloos. “Is deze provolone erg pittig?” – “Nee helemaal niet”, of hooguit “Nou, een beetje”. Niet waar, hij is ‘heul héét’. Maar je moet het wél eten. En zeggen dat het heerlijk is.

3. De omgangsnormen

Een lunch in Puglia is een soort van test. In bijna elke familie is er één recordhouder: hij of zij eet alles, maar dan ook echt alles op. Ieder bord is een ronde en zodra deze helemaal leeg is, worden er punten verdiend. Mochten er meerdere mensen hun bord leeg hebben, dan wordt het bord schoongeveegd met een stuk brood en is er alsnog een winnaar!

4. Verbod op voorverpakte producten

Wil je de (schoon)moeder, oma of ‘vriendin van’ écht overstuur krijgen, zet dan een pot met, basically whatever op tafel. Voor een echte Pugliese bestaat taralli uit de supermarkt niet, net als olijven of focaccia. Wees dus voorzichtig, heel voorzichtig…

5. Ga niet van tafel voor de koffie is opgedronken

Volgens de Pugliese wiskunde is het niet mogelijk om bepaalde gangen in een andere volgorde te zetten. In Puglia drink je na het diner eerst limoncello, waarbij personen van onder de 18 de tafel eventueel van tafel mogen. Ben je al een grote meid of jongen, dan zeg je beleefd ‘ja’ (zie punt 1) wanneer je een limoncello wordt aangeboden. Pas na de koffie, die pas als aller-allerlaatst komt, mag je de tafel verlaten.

Eten in Italie

6. Panzerotto eten

Een echte inwoner van Puglia heeft geen probleem met eten van een panzerotto (gevulde en gefrituurde mini-pizza’s) en doet het lijken alsof je er gewoon licht in bijt en je er geen expertise voor nodig hebt. Arme jij, alle ogen zullen op jou toerist gericht zijn wanneer je probeert deze Italiaanse specialiteit te eten. No worries, here is how: steek je hoofd naar voren en bijt met gebalde tanden. Trek terug als een buldog zonder je lippen te gebruiken. Dit om derdegraads brandwonden te voorkomen. Daarna is het nog zaak je nieuwe shirt schoon te houden. Zet ‘m op!

7. “Rauwe vis met citroen, wat?”

Citroen is een essentieel ingrediënt in vele gerechten. Maar niet in combinatie met rauwe vis, aldus de Pugliesen. Vraag nooit wat citroen (omdat je denkt dat dat de parasieten in de vis vernietigt) voor over je rauwe mosselen, inktvis of gamba’s. Het zal de hosts dan namelijk meteen duidelijk worden dat je het niet waard bent om aan hun tafel te zitten. Pugliesen houden wel van een beetje risico. En bovenal “de citroen verpest de smaak van de dure vis joh!”. Oké, check.

8. Complimenten aan de kok

Deze stap is erg belangrijk: onmiddellijk na je eerste hap, zal de kok wachten op jouw vonnis. Maak gebruik van dit ontzag dat je maar een paar keer in je leven zult hebben en aarzel niet om de kok een compliment te geven. Maar pas op, ze zijn in staat om ‘echte’ van ‘neppe’ complimentjes te onderscheiden. Dus geen ‘ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb geproefd’ of ‘zelfs mijn oma kookt niet zo lekker’.

9. ‘Il Brindisi’

Oftewel, de toast. Geen diner wordt gestart zonder ‘een Brindisi’ te doen (een toast uit te brengen). Dit is ‘a moment of catharsis‘. Vergeet niet iedereen in de ogen te kijken, een voor een. Dit niet doen wordt gezien als een belediging met daarbij de vraag of je uit Milaan komt.

10. Een glaasje weigeren

Geheelonthouding bestaat niet in Puglia (dat wordt wat, wil ik ooit een zwangerschap geheimhouden…). Een lekker glas Primitivo (lokale rode wijn) heelt al het kwaad en ‘fa tanto sangue‘ (doet veel bloed) – niemand snapt wat dat eigenlijk inhoudt… Kortom, bereid je voor om ietwat tipsy naar huis te gaan.


Bron: http://www.agrodolce.it/