Het is de week van Ferragosto en dus zijn nagenoeg alle Italianen vrij deze week. Sommige Pugliese families gaan op pad, maar de meeste blijven in de regio. Ze huren een huis aan zee voor de hele maand augustus of gaan gewoon vanuit huis ieder dag naar het strand.

Even een plekje bouwen

Deze week dus geen heerlijke geuren als ik naar ons appartement op de derde etage sjok. Normaliter zijn onze buren vanaf 11.00 druk bezig met het voorbereiden van de lunch. De geur van gefrituurde visjes, olijfolie en grigliata di carne maakt me normaal gesproken hongerig en de (zeer) luide gesprekken en discussies maken me aan het lachen. Maar vandaag kun je een kanon afschieten in het centrum van Brindisi. De Italianen vetrekken op tijd in de ochtend met de auto vol stoeltjes, tafeltjes, parasols en natuurlijk lunch naar het strand om een plekje te bemachtigen. En dat is lastig, want de stranden van Puglia zijn niet zo uitgestrekt als die in Nederland.

Maar belangrijker nog is dat een dagje strand niet zo eenvoudig is als in Nederland waar men een handdoekje neerlegt en gaat liggen. Er worden een soort mini dorpjes gebouwd met plek om te liggen, zitten en natuurlijk te eten. Kijk niet gek op als je een enorme watermeloen in zee ziet liggen: dat wordt regelmatig gedaan om de meloen fris te houden. Aan alles is gedacht. Als toerist voel je je echt “under packed”, maar wat kijk je je ogen uit.

Niet zwemmen na de maaltijd

Rondom en na lunchtijd zul je weinig mensen in de zee zien. Er moet volgens Italiaanse regels namelijk 3 uur gewacht worden met zwemmen. Aan mijn Italiaanse vrienden heb ik al tal van keren uitgelegd dat dit volgens mij een fabeltje is “Kinderen over de hele wereld zwemmen wanneer ze willen en volgens verschillende onderzoeken is het echt niet gevaarlijk”. Maar nee, volgens de Italianen is je spijsvertering zo druk bezig na de lunch dat er niet genoeg bloed naar je spieren gaat om te zwemmen. En dus kun je verdrinken. Onze lichamen zijn echter slim genoeg om van alles tegelijk te doen? Is het fijn om te gaan wedstrijdzwemmen of een andere sport te beoefenen nadat je kilo’s eten naar binnen hebt gewerkt? Waarschijnlijk niet. Maar de meeste Italianen dobberen maar wat dus joh, lekker doen!

Een bedje huren

Er zijn in Puglia tal van vrije stranden waar je je eigen plekje kunt bouwen, net als de Italianen. Heb je zin in een wat luxer chill-dagje, dan is het lekker om ergens een bedje of gazebo te huren. Dat deden wij afgelopen zondag, met een heel handige app genaamd Cocobook (ook Engels beschikbaar). Op deze app zie je welke strandclubs er bij je in de buurt liggen (of de plaats waar je naartoe wilt gaan) en waar nog een plekje vrij is.

Wij boekten een gazebo (4 persoons bed met overkapping) bij Tayga Beach (Campomarino). Een lekker plekje waar we vooral veel tijd in zee hebben gespendeerd, want het was bloedheet! Rond een uur of 19.00 begon de aperitivo en kwam er een dj, klein feestje dus.

Wij boekten een dag van tevoren en betaalden online. We konden komen wanneer we wilden. Ideaal, zo weet je zeker dat je een plekje hebt!

Activiteiten aan zee

Voor de mooiste stranden van Puglia en verschillende activiteiten aan zee, kijk eens op onze nieuwe website What to do in Puglia.