Alle musea en culturele locaties in Italië zijn in verband met het coronavirus al enige tijd gesloten. Tegelijkertijd blijven de beperkingen zich uitbreiden, ook als het gaat om reizigers. Er zijn reisverboden, annuleringen van vluchten en sluitingen van luchthavens.

Italianen moeten binnen blijven en mogen alleen voor essentiële zaken het huis uit (boodschappen, medische redenen en in sommige gevallen om naar werk te gaan).

Vakanties zijn geannuleerd en het is nog onzeker wanneer toeristen weer naar hun geliefde Italië kunnen komen. Gelukkig zijn er nog steeds manieren om te genieten van het land, ook al is dat op afstand. Denk aan Italiaans koken of eens lekker rond scrollen op het Instagram account Bionda in Italia. En er is ook heel veel moois te zien zonder dat je daar fysiek voor naar Italië moet.

Zo zijn er een hoop museums die gratis virtuele tours aanbieden, geweldig toch? Hieronder vind je er 6:

De Vaticaanse Musea (Rome)

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische Paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. De collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden. Het is onmogelijk om alles in één dag te bekijken. Maar online kun je je uren en zelfs dagen uitleven. Het Vaticaan biedt een uitgebreide online tour aan, inclusief een 360-graden tour en video’s van de meest bekende kamers en ruimtes. Leef je uit in de Vaticaanse Musea!

De Capitolijnse Musea (Rome)

Hoe geweldig het ook is om het Colosseum binnen te stappen of door het Forum te lopen, veel van de grootste ontdekkingen uit het oude Rome zijn eigenlijk weggestopt in de Capitolijnse Musea. Via de website van de Capitolijnse Muesa kun je een volledig virtuele rondleiding door de collecties volgen totdat je ze (opnieuw) in het echt kunt bezoeken.

De Uffizi Galerij (Florence)

De Uffizi Galerij is één van de oudste, belangrijkste en meest bezochte kunstmusea ter wereld. Het is een absolute must-see als je Florence bezoekt. Maarja, dat kan nu even niet. Gelukkig biedt de glorieuze galerij een hightech online experience waarmee je specifieke kamers of thema’s kunt verkennen, met leuke en informatieve bijschriften. De online exposities staan bekend als HyperVisions. De galerij heeft ook een digitaal archief.

De Markten van Trajanus (Rome)

De Markten van Trajanus (Mercati Traianei) waren een complex van winkels en kantoren in het oude Rome. Ze werden aangelegd in de tijd van keizer Trajanus naast het Forum van Trajanus tegen de helling van de Quirinaal. Het museum biedt een volledig virtuele experience om de artefacten te ontdekken die op de site zijn gevonden. Klik hier >>

Brera kunstgalerie (Milaan)

De Pinacoteca di Brera (Brera kunstgalerie), gehuisvest in Palazzo Brera in Milaan, heeft een indrukwekkende collectie Italiaanse kunstwerken, waaronder stukken van Raphael, Bellini en Titian. De galerij heeft een online catalogus gecreëerd met 669 werken waarmee online bezoekers de details van de kunst kunnen bekijken en de geschiedenis erachter kunnen lezen. De collectie kan worden gefilterd op datum, artiest, materiaal en meer. Bezoek het hier >>

Het Ara Pacis Museum (Rome)

Hoeveel (boeiende) musea ken je die gewijd zijn aan één item? Het Ara Pacis Museum is er één van. Het museum, ontworpen door de architect Richard Meier, is het enige grote moderne bouwwerk dat na de Tweede Wereldoorlog in het historische centrum van Rome is gebouwd en is volledig gewijd aan een vredesaltaar. Ontdek hier de virtuele tour >>

Wil je me meer lezen over Italië, Puglia en hoe het hier met ons gaat? Volg me dan op Facebook en Instagram.