Mijn Italiaantje zag het al aankomen: heel Italië is in lockdown vanwege het coronavirus. Toch enigszins in shock keken we gisterenavond (maandag 9 maart) naar de persconferentie van premier Giuseppe Conte die aangaf dat er geen rode zones meer zijn en in plaats daarvan “allemaal opofferingen moeten leveren voor het welzijn van Italië”. We moeten zo veel mogelijk thuis blijven. Wat betekent dit?

Mag ik het huis uit?
Alleen voor werk, noodzaak en om gezondheidsredenen.

Mag ik in de buurt van andere mensen komen?
Nee, blijf op minstens 1 meter afstand.

Mag ik de gemeente uit?
Nee. Behalve dus voor werk. En dit wordt gecontroleerd door de politie. Je moet een verklaring bij je hebben waarin staat waar je woont en werkt. Zo niet dan riskeer je een boete van 206 euro en drie maanden celstraf. Mogelijk kunnen de straffen zelfs zwaarder worden, in geval van een ‘misdaad tegen de volksgezondheid’.

Mogen we uit eten?
Restaurants, koffietentjes etc. mogen open zijn tussen 6.00 en 18.00 maar alleen als klanten op 1 meter afstand van elkaar kunnen staan of zitten. Veel gelegenheden hebben besloten helemaal dicht te gaan of thuis te bezorgen (wat hier in Puglia nog niet zo gebruikelijk is) zodat ze toch nog wat werk hebben.

Is alles gesloten?
Theaters, discotheken, sportscholen, zwembaden, musea en bibliotheken zijn gesloten. Evenals scholen, Universiteiten en kinderopvang. Evenementen zijn verboden.

Kan ik boodschappen doen?
Ja. Maar slechts 1 persoon per familie tegelijk. De supermarkten zijn iets leger, maar er is nog genoeg voor iedereen. Het weekend zijn supermarkten en winkelcentra gesloten.

Mag ik een rondje lopen met mijn hond of gaan hardlopen? Mogen mensen met kinderen een rondje lopen?
Ja, dat mag als je uit de buurt kunt blijven van andere personen.
Ik heb een hond en loop dus ongeveer 2 uur per dag (we hebben namelijk geen tuin). Het was erg rustig op straat vandaag en reed ook wel wat meer politie rond dan normaal.

Mag ik gaan eten bij vrienden of familie thuis?
Nee, behalve als dat noodzakelijk is.

Mag ik mijn ouders of familie op leeftijd helpen in huis?
Dit is noodzaak, dus ja. Maar let erop dat deze groep mensen kwetsbaar is en dus extra beschermd moet worden tegen besmetting van het coronavirus.

Tot wanneer gelden deze regels?
Tot 3 april. Dus nog ruim 3 weken!

Update: momenteel zijn de regels na 2 dagen weer wat verder aangescherpt en controleert de politie op straat of deze regels worden opgevolgd. Zo niet, boete.

Ziekenhuizen Italië overvol

Overdreven? Zeg dat maar eens tegen de mensen die hier in de gezondheidszorg werken. Ziekenhuizen overvol, geen plaatsen meer op de intensive cares. Gepensioneerde artsen en verplegers worden opgeroepen, net als mensen die hun opleiding nog niet hebben afgerond. Iedereen in de ziekenzorg werkt overuren, met alle stress en risico’s die dat met zich meebrengt. Er wordt hier zelfs gepraat over een leeftijdsgrens voor opname.

“Ja, maar in Nederland gebeurt dat niet…”

Je denkt dan misschien “ja, maar hier in Nederland gebeurt dat niet hoor…”. Uiteraard hoop ik van niet. Nederland is een heel ander land qua mensen, organisatie, cultuur… Maar laten we kijken naar wat statistieken.

In Italië is er één bed op de intensive care voor iedere 11.788 inwoners. In Nederland is dat één op de 14.783 inwoners. Nederland heeft bij de verspreiding van het coronavirus dus aanzienlijk minder capaciteit dan Italië…

En hoe dat met de kwaliteit van de gezondheidszorg zit? Volgens Ilja Leonard Pfeijffer die erover schreef op HP De Tijd is de gezondheidszorg in Lombardije met een score van 9,9 op 10 in de puntenlijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling een van de beste en meest geavanceerde ter wereld. De regio bevindt zich daarmee in de top 5% van de health-index van alle regio’s wereldwijd. Noord-Brabant, waar de meeste Nederlandse besmettingen zich op dit moment concentreren, scoort 7,3 op 10 in dezelfde puntenlijst en bevindt zich daarmee wereldwijd in de top 36%. Zes Nederlandse provincies scoren slechter dan Noord-Brabant. “Dit betekent dat de gehele Nederlandse gezondheidszorg veruit inferieur is aan die in Lombardije en dat Nederland bijgevolg heel veel slechter is voorbereid op de aanstaande epidemie dan deze Noord-Italiaanse regio, die de strijd tegen het virus aan het verliezen is.” – aldus Ilja.

Veel patiënten moeten kunstmatig beademd worden. Vaak is een endotracheale intubatie nodig. Niet weinigen worden veertien dagen lang verdoofd op hun buik gelegd met een buis in de luchtpijp. Ook jongeren worden getroffen. De meeste mensen genezen op zo’n manier wel, maar ouderen of patiënten met andere complicaties kunnen soms niet worden gered. 

Nederland te laks?

Het coronavirus hoeft niet voor iedereen gevaarlijk te zijn. Maar voor mensen op leeftijd of met een slechtere gezondheid is het dat wel. Ik ben trots op Italië. Want precies voor die mensen passen wij allemaal ons (sociale) leven aan.

Beste Nederlanders, lieve landgenoten, jullie staan daar, waar wij twee weken geleden stonden. Waar Italië vanaf het begin drastische maatregelen heeft genomen (scholen, bibliotheken, theaters, sportcentra, musea, universiteiten zijn al gesloten vanaf 23 februari, al weken worden op vliegvelden controles uitgevoerd en dorpen waar de meeste besmettingen waren, zijn vanaf het begin in quarantaine gezet) en nu helemaal op slot is, gaat in het grootste deel van Nederland het sociale leven gewoon door. Mensen gaan naar werk, school, op stap, naar beurzen, bij vrienden eten, de kroeg in… Mijn ouders zijn vandaag vanuit Spanje geland op Eindhoven Airport en daar werd niets gecontroleerd (de vraag is of dat überhaupt effect heeft, maar toch….).

Denk alsjeblieft niet “Ach, ik krijg het toch niet” of “Het is toch niet te voorkomen”. Want ja, de kans dat jij het krijgt is wellicht niet groot. De kans dat je er doodziek van wordt ook niet. Fijn voor jou, maar niet voor andere mensen. Denk aan je medemens: je ouders, grootouders, vrienden of familie met een slechtere gezondheid, (ongeboren) kinderen…

Wij nemen onze verantwoordelijkheid jegens de risicogroepen en blijven zoveel mogelijk thuis – #iorestoacasa (ik blijf thuis). Wij geloven dat de verspreiding van het virus misschien niet kan worden gestopt, maar om de ziekenhuizen te ontzien is het essentieel dat zij in ieder geval wordt vertraagd.

Wat betekent het coronavirus voor ons persoonlijk?

Gisterenavond benauwde het idee me een beetje dat ik niet naar Nederland kan, mocht dat om wat voor reden dan ook nodig zijn. Verder redden we ons wel. De B&B blijft de komende tijd dicht en het zal ook wel even duren voordat gasten weer naar Italië kunnen en durven te komen. Ik werk gelukkig vanuit huis (als freelance communicatieadviseur ‘SoCarlijn‘) dus ik kan gewoon vooruit. Mijn Italiaantje is vandaag een en ander aan het voorbereiden op kantoor zodat hij en zijn medewerkers de komende weken ook thuis kunnen werken (oh help, 3 weken 24/7 samen in huis – de ultieme relatietest?!).

Wat me raakt zijn de initiatieven die worden opgezet: Amazon biedt Prime Video gratis aan, bij verschillende kranten kun je gratis een abonnement aanvragen voor 3 maanden en van Vodafone mogen we ongelimiteerd bellen. Zodat mensen die hun familie of partner niet kunnen zien, toch contact kunnen onderhouden. Wij kunnen – net als veel andere mensen – namelijk niet op bezoek bij mijn schoonouders. Volgende week zaterdag wordt mijn schoonzusje 30 en daar kunnen we niet naar toe. Veel van onze vrienden hier die niet samenwonen kunnen hun partner de komende weken niet zien, simpelweg omdat ze in een andere gemeente wonen. Dat is een hele gekke situatie. Maar tegelijkertijd ook wel een bijzondere: vandaag was een historische dag.

Hopelijk gaat de lockdown de verspreiding van het virus tegen en kunnen Italianen zo snel mogelijk hun normale leven weer oppakken.

Wat denk jij van de situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die in Italië en Nederland worden genomen?

Wil je me meer lezen over Italië, Puglia en hoe het hier met ons gaat? Volg me dan op Facebook en Instagram. Hier lees je alle artikelen over het coronavirus.