Sinds afgelopen dinsdag zit Italië ‘op slot’. Het viel nog mee met het aantal mensen op straat gisteren en vandaag. Er lieten mensen hun hond uit, ik zag dames die in een stevig tempo over de boulevard lopen om toch wat beweging te krijgen mensen die terug kwamen van het boodschappen doen. In grote steden als Milaan zal het verschil vast groter zijn, maar in Brindisi is het altijd vrij rustig. Tijdens mijn avondrondje (met de hond – dat is noodzaak dus om die reden mag ik het huis uit) was het wel bizar stil, vooral omdat alle restaurants en bars gesloten zijn (verplicht na 18.00 uur).

Alles dicht

Vanaf morgen gaan er nog striktere regels gelden. Zo waren gisteren en vandaag de winkels en veel bedrijven nog open. Wat natuurlijk raar is, want we mogen alleen de deur uit als het ‘echt moet’. Gezellig shoppen (behalve boodschappen) zit er dus niet in. Mede daarom heeft Conte zojuist in een persconferentie aangekondigd dat alle bedrijven en winkels dichtgaan. Uitzonderingen zijn supermarkten, apotheken, ziekenhuizen en overheidsinstellingen (wel allemaal vanuit huis). Bedrijven die te maken hebben met de productie van noodzakelijke goederen, levensmiddelen e.d. mogen open blijven. Kortgezegd; winkels en instellingen die we écht nodig hebben om te overleven.

Restaurants mogen alleen thuisbezorgen (iets wat in Puglia nog ongebruikelijk is) en koffietentjes die vandaag tussen 8.00 en 18.00 nog open waren moeten vanaf morgen ook dicht.

Alleen naar buiten met officiële verklaring

Waar vandaag dus nog wel mensen een rondje over de boulevard liepen of een koffietje konden drinken aan de bar (zoals je maar afstand kon houden), wordt er vanaf morgen extra gecontroleerd en moet je zelfs als je in je eentje buiten loopt een verklaring kunnen laten zien waarin staat waarom je niet thuis bent. Deze ‘DICHIARA SOTTO LA PROPRIA RESPONSABILITÀ‘ is te downloaden van de website van de overheid en moeten ondertekend mee naar buiten. Ook als je je hond uitlaat, ook als je op weg bent naar de supermarkt voor de noodzakelijke boodschappen, ook als je gaat hardlopen.

Samen staan we sterk

Conte zegt verder dat de gezondheid van de Italianen boven alles gaat en dat Europa naar ons kijkt. “En morgen kijken ze naar ons in positieve zin” waarmee hij doelt op de acties die hier worden ondernomen om het coronavirus niet verder te laten verspreiden. Hij voegt hieraan toe dat de effecten van deze aangescherpte regels pas over een paar weken zichtbaar zullen worden en dat we dus door moeten zetten. Hij sluit af met

Rimaniamo distanti oggi, per riabbracciarci con più calore domani. Fermiamoci oggi per correre più veloce domani. Tutti insieme ce la faremo!

Vrij vertaald betekent dat zoiets als: Vandaag houden we afstand om elkaar morgen nog steviger te kunnen omhelzen. Vandaag staan we stil om morgen nog sneller te kunnen rennen. Samen kunnen we het!

Wil je me meer lezen over Italië, Puglia en hoe het hier met ons gaat? Volg me dan op Facebook en Instagram. Hier lees je alle artikelen over het coronavirus.