Vandaag is dag 12 van onze quarantaine. We maken het goed en hebben gelukkig elkaar en de hond. Helaas komt er geen bezoek naar Brindisi en kan ik voorlopig ook niet naar Nederland. En toch sta ik meer dan ooit met één been in Nederland en één in Italië. Een beetje zoals ik dat had voordat ik emigreerde naar Brindisi en in Nederland werkte en vrienden zag maar in het weekend naar Puglia vloog. Alleen nu is het niet fysiek maar mentaal.

“Blijf binnen. Dan komt alles goed.”

In Italië wordt door onze vrienden en familie vooral gepraat over thuisblijven. “Als we gewoon thuisblijven kan er niets gebeuren”. Andrà tutto bene (alles komt goed).

Uiteraard wordt er gevraagd hoe het in Nederland gaat. Toen ik een artikel stuurde waarin (in het Italiaans) wordt uitgelegd wat Nederland’s strategie is als het gaat om het coronavirus, werd daar intens op gereageerd. Dat het op die manier helemaal misgaat. Dat leven van iemand van 80 evenveel waard is dan iemand van 40. Dat helemaal niet zeker is dat je immuniteit hebt als je het virus eenmaal hebt gehad. En hoe je überhaupt weet of je het hebt gehad. Ik schreef dat volgens de Nederlandse regering het land een jaar op slot moet als het eenmaal in lockdown gaat. “Dan moet dat maar. Andrà tutto bene.” Vervolgens werd ik er nog op gewezen dat ik vanuit hier kan zeggen hoe erg het is en of ik mijn vrienden en familie er op kan wijzen dat ze echt thuis moeten blijven of eventueel alleen naar buiten moet laten gaan met maskers en handschoenen. Die maskers ja, waar zelfs in ziekenhuizen een tekort aan is.

Social distancing in Nederland

Ook in Nederland zijn de scholen en horecagelegenheden dicht. Het bos, de hei en het strand vol met mensen. Net als de supermarkten, bouwmarkten en zaterdagmarkten. Daarnaast zijn er mensen die even lekker voor een verwenmiddagje naar de kapper gaan. Want die is nog open. Social distancing geldt niet voor je vriendje of vriendinnetje met wie je nog niet samenwoont. En tsja… wat moet je anders met die kinderen de hele dag binnen…

Binnen 200 meter van huis blijven

Het is een gekke gewaarwording voor mij hier vanuit Italië. Even lekker de deur uit is er niet bij. Er zijn hier nu in totaal 3.405 doden door het coronavirus en 2.500 mensen liggen op de intensive care. En daarmee komt meteen de angst die Italianen hebben: jong of oud, je wil nu absoluut niet het virus te pakken krijgen en naar het ziekenhuis moeten. Ook niet om andere redenen. En dus blijven mensen thuis. Maar toch nog niet genoeg. Vandaag gelden in verschillende steden en dorpen (onder meer in Mesagne – waar al onze vrienden en de familie van mijn Italiaantje woont) nóg strengere regels. Je zou denken dat het al niet strenger kon, maar jawel. Je hond mag je nu alleen uitlaten in een straal tot 200 meter van je huis. Hardlopen mag niet meer, ook niet alleen. Alle commerciële activiteiten, inclusief supermarkten, moeten om 18.00 uur dicht.

Italië vs Nederland

En dus bevind ik me, net als toen, weer een beetje tussen twee werelden. Italië vs Nederland. Voor de Nederlanders ben ik wellicht te streng of zaai ik paniek. Ik vind het namelijk eng. “Verspreidt het virus zich alsnog niet te snel als je (verplicht) met de trein naar je werk moet, daarna even de supermarkt inloopt en daarna bij je vriendje thuis met zijn huisgenoten eet?” Voor Italianen kan het niet streng genoeg. De straten worden dagelijks gedesinfecteerd en er wordt aangeraden je schoenen buiten te laten staan want ook daar kan het virus op zitten. Met drones en helikopters wordt gecontroleerd of mensen daadwerkelijk binnen blijven. Alles komt goed. “Maar wanneer dan, Italië kan niet van de ene op de andere dag een complete lockdown opheffen?”

Het zijn vragen die me bezighouden. Het zijn gekke tijden. Het is normaal om bang te zijn, zenuwachtig of bezorgd. En misschien is het wel goed om juist nu even offline te gaan. Zodat we niet weten wat er in andere landen gebeurt. Niet weten of we nu wel of geen immuniteit kunnen krijgen. Niet weten hoeveel mensen er dagelijks sterven…

Wil je me meer lezen over Italië, Puglia en hoe het hier met ons gaat? Volg me dan op Facebook en Instagram. Hier lees je alle artikelen over het coronavirus.