Afgelopen dinsdag en woensdag waren de eerste dagen van ‘de lockdown‘ in Italië. Zolang je afstand hield van andere mensen mocht je nog naar winkels, een hapje eten (tot 18.00 uur) en een koffietje drinken aan de bar. Maar sinds gisteren, donderdag 12 maart, zijn die regels verder aangescherpt en is alles dicht. Je moet thuisblijven en mag alleen uit noodzaak naar buiten (bijvoorbeeld om boodschappen te doen – wel maar 1 persoon per huishouden of als je om gezondheidsredenen ergens heen moet). Je moet altijd een verklaring bij je hebben waarin staat wie je bent, waar je woont en waar je heen gaat. Deze verklaring kan gecontroleerd worden door de politie.

De hond is mijn sleutel tot vrijheid

Waar ik in alle eerlijkheid toch écht af en toe denk ‘jeetje wat zouden we minder gebonden zijn als we geen hond zouden hebben gehad’, is diezelfde hond nu mijn sleutel tot een beetje vrijheid. Wij wonen in een appartement op drie hoog en het beest moet uiteraard zijn behoefte doen. Dat wordt gelukkig ook door de overheid gezien als noodzaak en dus mag ik een rondje met hem lopen. Wel in de buurt van ons huis (ik mag dus niet naar een ander dorp lopen).

Google zoekopdracht ‘Posso andare a correre – corona’

Naast alle wandelingen met het beest loop ik ook graag hard (heerlijk hier aan zee en met bijna altijd zon!). Ik ben dus meteen gaan zoeken op ‘posso andare a correre coronavirus’ (mag ik gaan hardlopen coronavirus). Het ministerie geeft als antwoord:

Lo sport e le attività motorie svolte negli spazi aperti sono ammessi nel rispetto della distanza interpersonale di un metro. In ogni caso bisogna evitare assembramenti.
– Sporten in de buitenlucht is toegestaan, maar men moet altijd 1 meter afstand houden tot andere personen. Bijeenkomsten zijn verboden. –

In theorie mag je dus gaan hardlopen, maar je moet dit alléén doen én veel mensen zijn het er niet mee eens, inclusief de politie die deze twee hardlopers (uitgerust in jassen (bij 18 graden) en met wegwerp handschoenen- en masker) aanhield aan het einde van de boulevard in Brindisi:

Ze moesten omdraaien en mochten alleen op de boulevard verder rennen die iedere avond professioneel wordt gedesinfecteerd. Overigens is dit stuk net 500 meter, dus lekker trainen voor een marathon zit er niet in. De stad uit kun je ook niet want dat is hoe dan ook verboden. Het is dus lastig allemaal…

In mijn sportschool app groep word je daarnaast ietwat geshamed als je zegt dat je wil gaan hardlopen: ‘Je zult maar net even wat slijm hebben weggespuugd en dat er dan daarna een oud vrouwtje in de buurt loopt en die deeltjes inademt. RESTATE CASA (BLIJF THUIS)’ – aldus mijn trainer.

Ok.

Wil je me meer lezen over Italië, Puglia en hoe het hier met ons gaat? Volg me dan op Facebook en Instagram. Hier lees je alle artikelen over het coronavirus.